Żółw stepowy




Żółw stepowy to gatunek żółwia lądowego, który jest najczęściej spotykany w hodowli domowej w Polsce. Żółw stepowy jest stosunkowo łatwy w hodowli, posiada owalną skorupę barwy oliwkowozielonej z ciemniejszymi plamami na każdej tarczce. Strona grzbietowa jest znacznie spłaszczona, a strona brzuszna jest albo płaska albo wklęsła w przypadku osobników męskich. Cechą charakterystyczną, która ułatwia rozróżnienie żółwi wśród innych gatunków jest występowanie czterech pazurów na wszystkich kończynach, ta cecha występuje tylko w przypadku żółw stepowych. Dorosłe osobniki dorastają do 20cm przy czym samce są zazwyczaj dużo mniejsze od samic. Taką wielkość żółwie stepowe osiągają ok. 20 roku życia. Dyformizm płciowy jest słabo wyróżniony i sprowadza się do różnego kształtu ogona. Samice w okresie rozrodu składają od kilku do kilkunastu owalnych jaj.



Gatunek ten zamieszkuje suche i skaliste tereny porośnięte skąpą roślinnością. Zwykle są to tereny stepów środkowoazjatyckich. Gatunek często spotykany jest w Iranie, Afganistanie, Pakistanie, a także w Indiach. Na tych terenach bujna roślinność występuje tylko wiosną. Wyjątkowo gorące okresy i zimy przeżywa w wygrzebanych przez siebie norach. W norach panuje stosunkowo duża wilgotność i wahania temperatury nie są tak dotkliwe.
W diecie żółwi stepowych przeważa pokarm pochodzenia roślinnego. Odżywiają sie okresowo dostępną roślinnością łąkową. Unikają natomiast traw. Żółwie stepowe nie powinny jest owoców ani warzyw, należy zbierać dla nich różne gatunki roślin z terenów pozbawionych spalin. Żółwiom nie należy podawać pokarmów obfitych w białko ponieważ w naturalnych warunkach nie mają dostępu do tego typu pokarmu i może to powodować u nich wiele chorób.
Żółwie stepowe aktywne są głównie na wiosnę po okresie hibernacji, wtedy przystępują do szukania pokarmu i partnera do godów. W gorące lato żółwie zapadają w sen letni zwany estywacją, która może przerodzić się w sen zimowy.