Zakynthos - mała wysepka położona na Morzu Jońskim w Grecji. Mała, ale jakże urokliwa i bogata w przepiękne krajobrazy. W tym artykule jednak postaram się opowiedzieć krótko o symbolu wyspy i jej kulinarnych specjałach.
Zakynthos odwiedziłam w tegoroczne wakacje. Po opuszczeniu samolotu, zaduch, który we mnie uderzył był zdumiewający. Ale do rzeczy, Grecja - piękny kraj, w którym biedota i bogactwo współgra na każdym kroku. Zakynthos - jedna z greckich wysp, położona ze stolicą również w Zakynthos, lokalnie znanym Zante. Na wyspie tej królują żółwie. Duże żółwie, bo jeden waży ok. 100 kg. Żyje tam jedyny taki gatunek i jest nim Caretta Caretta. Można powiedzieć, że wszystko na wyspie podporządkowane jest właśnie nim. Dlaczego? Otóż w sezonie lęgowym tego gatunku, w porcie lotniczym obowiązuje zakaz lądowania w nocy. A wszystko dlatego, że żółwie te składają jaja na pobliskich plażach. A więc, wszyscy muszą podporządkować się żółwiom.
Zaś specjałami na wyspie są: pita z tzatziki oraz musaka. Oczywiście nie można zapomnieć o typowej greckiej sałatce. Podobno niebo w gębie. Jak w śródziemnomorskim klimacie bywa, nie można obejść się bez spróbowania dojrzałych owoców. Świeży, soczysty arbuz i pomarańcze to coś, co po prostu trzeba spróbować. Warto!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.